Ga naar de inhoud
Sociale zekerheid beschermt zoals paraplu

Hoera, 80 jaar sociale zekerheid! Feest en reflectie

In een landschap dat voortdurend verandert, staat één pijler in België al acht decennia rotsvast: de sociale zekerheid. Afgelopen weekend was het 80 jaar geleden dat vakbondsleiders en werkgevers in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog het Sociaal Pact overeenkwamen.

Tax Belastingen

Extreemrechts pampert de rijken

Fiscale rechtvaardigheid en eerlijke bijdragen van grote vermogens, dat steunt extreemrechts niet. Ze steunen wel beleid dat de belangen van de rijkste lagen van de bevolking beschermt. Ten koste van grotere sociale gelijkheid.

Illustratie koopkracht geld

Extreemrechts zit in uw portemonnee

Jij hebt recht op jouw eerlijk deel van de koek. Extreemrechts is slecht voor jouw loon, pensioen en kindergeld. Ze willen niet dat jij meer krijgt.

Pensioen

Pensioenen: het verstand komt met de jaren

Een waardig pensioen op deftige leeftijd voor iedereen. Dat is toch vanzelfsprekend in ons welvarend land? Toch zijn onze pensioenen bij de laagste van Europa, en worden ze al jaren gezien als besparingspost. Terwijl ze zekerheid en gemoedsrust moeten brengen voor werknemers, rekening houdend met de realiteit op de werkvloer.

Sociale bescherming

We gaan onszelf, onze sociale zekerheid en bescherming toch niet kapotbesparen?

Onze sociale zekerheid is een hoogtepunt van onze westerse beschaving. Door de miljarden die we een volgende regering moet zoeken, kijken liberale en rechtse politici nu al naar onze sociale zekerheid. Als we hen zouden laten doen, dan zouden we onszelf gewoon kapotbesparen. Dat moeten we ten alle tijden vermijden. 

Europese betoging Brussel december 2023

Maak niet opnieuw de fout om kortzichtig te besparen

Een volgende federale regering zal geconfronteerd worden met een onmogelijke besparingsopdracht als we Europa vrije baan geven. Terwijl ze moet gaan voor een sociaal en sterk beleid dat goed is voor de mensen en onze welvaart niet naar de vaantjes helpt.

Actie vrouwenrechten

Gelijkheid vrouw-man: kiezen voor vooruitgang

Een glazen plafond en carrièremogelijkheden, een loonkloof en pensioenkloof, vooroordelen en stereotypen, traditionele rolpatronen en zorgtaken, intimidatie en geweld … De strijd tegen diepgewortelde maatschappelijke ongelijkheden tussen vrouwen en mannen is niet gestreden. Daarom is het essentieel om de partijprogramma’s goed te bekijken en in juni een stem uit te brengen voor meer gelijkheid V/M, overal.

EU gebouwen Brussel

Kiezen voor een sociaal Europa is kiezen voor de toekomst

Op 9 juni vinden niet alleen verkiezingen plaats in ons land. In heel Europa kunnen mensen naar de stembus om hun vertegenwoordigers in het Europees parlement te kiezen. Om Europa een sterke duw te geven in sociale richting.